Arbetsliv och hälsa: Samverkan för ett hållbart arbetsliv
Välkommen till Arbetsliv och hälsa: Samverkan för ett hållbart arbetsliv, en halvdagskonferens som riktar sig till huvudskyddsombud, skyddsombud (arbetsmiljöombud), HR, personalansvariga och chefer.
Konferensen anordnas vartannat år av Göteborgs universitet, Prevent, Försäkringskassan, Västra Götalandsregionen, Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Svenskt Näringsliv, TCO, LO, SACO och Unionen. Detta är första gången konferensen ges digitalt.
Datum och tid: 11 mars kl 13.00-16.30
Pris: Kostnadsfri
Plats: Konferensen ges digitalt via Zoom
Anmälan: Senast 4 mars via webbformulär. OBS Antalet platser är begränsat!
En Zoom-länk skickas ut en vecka innan konferensen.
Programmet som pdf
Program
13.00-13.10 Inledning
Anna-Carin Olin och Anna Dahlman Höglund från Arbets- och miljömedicin hälsar välkomna och ger praktisk information
13.10-13.50 Regeringens nya arbetsmiljöstrategi
Rasmus Cruce Naeyé, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, berättar om Regeringens nya arbetsmiljöstrategi som blir klar inom kort. Regeringens arbetsmiljöpolitik ska bidra till en arbetsmiljö som förebygger ohälsa, olycksfall och motverka att människor utestängs från arbetslivet.
Läs mer
13.55-14.35 Utvecklingsprocesser för ett effektivt SAM i byggbranschen – några preliminära resultat från ett forsknings- och utvecklingsprojekt i Västlänken.
Niklas Rydbo, legitimerad psykolog och doktorand vid Psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet, berättar om motiverande och gynnande processer för utvecklingen av ett effektivt systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) inom bygg- och anläggningsbranschen. Föreläsningen baseras på preliminära resultat från två studier inom forsknings- och utvecklingsprojektet i Västlänken.
14.35-14.50 Paus
14.50-15.30 Det goda arbetet i en ny tid
Carola Löfstrand, utredare LO, och Marie Boström, ombudsman LO, berättar om programmet Det goda arbetet i en ny tid, en hel människa ett helt arbetsliv. Ett projekt som ska bidra till ökad kunskap om arbetslivets utveckling, men också formulera strategier för det goda arbetslivet.
Läs mer
15.35-16.15 Hur behöver jobbet se ut för att återhämtningen skall bli bra?
Kraven på jobbet och upplägget av arbetsdagen måste vara balanserade för att vi ska hålla en jämn och hög kvalitet på arbetsinsatsen under en hel dag. Kerstin Wentz, fil dr och överpsykolog Arbets- och Miljömedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset, berättar om hur arbetet bör vara utformat för att ge möjlighet till återhämtning.
16.20-16.30 Avslutning
Sidansvarig: Maria Andersson