Förhöjda gränsvärden för ljudnivån i bostadsområden
Forskning & Framsteg har intervjuat vår ljudmiljögrupp med anledning av att gränsvärdet för ljudnivån i bostadsområden nyligen höjdes. Forskning & Framsteg skriver att därmed kan städerna växa även i områden med starka bakgrundsljud. Tanken är att dämpa bullret med effektiv ljudisolering.
Hela 85 procent av alla invånare i Sverige bor i tätort. Effekterna av ljudmiljön i städer går djupt; de allvarligaste konsekvenserna av omgivningsbuller är störd sömn, irritation och medvetna störningar av oljud, hjärt-kärlsjukdom, minnes- och koncentrationsproblem hos barn samt tinnitus.
Kerstin Persson Waye är kritiska till den höjda gränsen för tillåten ljudnivå vid ytterväggen. Hon påpekar att man ska kunna ha sitt fönster öppet och att det alltså inte bara handlar om hur ljudisolerade väggarna är. Kroppens reaktioner på olika ljud beror inte så mycket på om det rör sig om oönskat buller eller ljud vi gillar eller ljud som vi vant oss vid och vanligtvis inte tänker på. Sömnen hos en motorcykelälskare störs på samma sätt som hos en mc-hatare när någon kör förbi på natten. Efter en dag på ett stressigt eller bullrigt jobb, eller ett arbete med mycket kommunikation, är man mycket ljudtrött när man kommer hem. Man är då känsligare för att få sin sömn störd av nattliga ljud, vilket leder till större trötthet, vilket också gör en mer ljudkänslig. Det blir en ond cirkel. Återhämtning är oerhört viktigt.