Mer forskning om buller och stress i kvinnodominerade yrken
Vår ljudmiljögrupp har från FORTE beviljats 4,8 miljoner under 4 år för att forska om hur exponering för buller eller kombination av buller och stress i kvinnodominerade yrken påverkar hörselskada, annan fysisk och psykisk ohälsa samt arbetsfunktion.
Projektet är angeläget inom ett underbeforskat område, och det kan ge svar på forskningsfrågor som varit oklara länge.
I projektgruppen ingår: Kerstin Persson Waye, Sofie Fredriksson, Kjell Torén, Jeong-Lim Kim, Kristina Gyllensten, Mia Söderberg, Stephen Widen (Örebro) och Mikael Ögren. Mer om vår ljudmiljögrupp kan du läsa på våra forsknings-sidor som ligger på Göteborgs universitets webbplats: Gå till Ljudmiljögruppen
Sammanfattning om projektet
I många kvinnodominerade, kontaktyrken, exponeras personal för höga ljudnivåer från mänskliga röster och mänsklig aktivitet och vi ser inom pågående studier att det finns en ökad risk att utveckla hörselskador som hyperacusis, ljudtrötthet och tinnitus bland förskolelärare och förlossningspersonal och bullerstörning dock i mindre omfattning bland intensivvårdspersonal. I kontaktyrken med hög grad av kommunikation är det svårt att bära hörselskydd och källan till de höga ljuden kan inte ”skärmas av ”. Vi saknar tillräcklig kunskap om risken att utveckla hörselskada i dessa yrken och hur detta påverkar arbetsfunktion; möjlighet att arbeta kvar, arbeta heltid och att inte vara sjukskriven. En samtidig förekomst av buller och stressande psykosociala arbetsförhållanden kan ytterligare påverka fysisk och psykisk hälsa, inklusive hörselhälsa, vilket gör personal i kvinnodominerade kontaktyrken särskilt sårbara. Metoder för att värdera buller och till viss del stress behöver anpassas då de inte är tillämpbara för kvinnodominerade arbetsplatser. Vi behöver kunskap om hur dessa arbetsmiljöer skall förändras så att arbetstagare inte riskerar hörselskada eller annan hälsopåverkan och i förlängningen inte får nedsatt arbetsfunktion.
Vi avser följa upp en befintlig kohort bestående av 11 000 kvinnor inom utbildning, vård och omsorg för att:
- Klarlägga förekommande samband mellan exponering för buller enbart eller i kombination med stress och inverkan på fysisk och psykisk ohälsa samt nedsatt arbetsfunktion.
- För dessa samband identifiera frisk och riskfaktorer för bibehållen fysisk hälsa (primärt hörsel) och psykisk hälsa samt varaktig arbetsfunktion.
- I kvalitativa studier nyansera och värdera tillämpbarhet för de i den kvantitativa studien erhållna frisk och riskfaktorerna.
- Tillsammans med arbetstagare och ledning genomföra en intervention baserat på resultat erhållna i 2 och 3 med avsikt att uppnå en hållbar arbetsmiljö. Denna intervention utförs och utvärderas inom tre yrkeskategorier: utbildning, vård och omsorg.