Ny rapport om luft och miljö
Luftburna partiklar påverkar människors hälsa, klimatet och miljön. En utmaning är att partiklarna kan ha väldigt olika sammansättning och storlek, vilket får stor betydelse för vilka effekter de har – och för vilka åtgärder som ska vidtas. Naturvårdsverkets nya rapport Luft & miljö 2023 – Partiklar vill bidra till ökad kunskap om partiklar och hur vi kan arbeta för så låga halter som möjligt i samhället.
Luftburna partiklar leder till stor ohälsa globalt och i Sverige. Forskningen visar att partiklar bidrar både till många olika sjukdomar och till förtida död även vid låga partikelhalter. Halterna av partiklar i Sverige har minskat under de senaste årtiondena, men det återstår mycket arbete för att begränsa inverkan på människors hälsa så mycket som möjligt. Partiklarna medför också stora samhällsekonomiska kostnader, framför allt på grund av negativa hälsoeffekter, men även genom nedsmutsning, korrosion och annat. För att kunna vidta rätt åtgärder är det viktigt att ha kunskap om partiklarna, att veta vilka källor de kommer från och vilka effekter de har. Det är därför av största vikt att forskning och politik arbetar tillsammans, så att den senaste kunskapen används i det arbete vi gör idag.
Naturvårdsverket har tagit fram rapporten Luft & miljö 2023 – Partiklar (den tredje utgåvan i temaserien Luft & miljö) för att synliggöra frågan i politik och förvaltning. Luftföroreningar behöver prioriteras i samhällsarbetet, inte minst eftersom hälsoeffekterna uppstår redan vid mycket låga halter. Det räcker inte att följa miljökvalitetsnormerna utan vi måste även nå miljökvalitetsmålen, och minska befolkningens exponering så mycket som möjligt.I rapporten finns kunskap och metoder att använda inom ramen för kommuners och myndigheters arbete, och i utbildningssammanhang. Rapporten är framtagen i samarbete med utförare inom den nationella luftövervakningen samt forskare och handläggare vid bland annat Arbets- och Miljömedicin, forskningsinstitut och myndigheter.
Rapporten kan både laddas ned gratis som pdf på svenska och engelska och beställas på Naturvårdsverket.