Ny studie om arbetsförmåga och vanliga sjukdomar
Flera miljoner människor i Sverige påverkas av olika sjukdomar och besvär som får konsekvenser för mängden energi och koncentration som kan uppbådas på arbetet, i hemmet och på fritiden. Det saknas idag studier som tar ett helhetsgrepp om de aspekter som påverkar arbetsförmåga och livskvalitet både positivt och negativt. Forskningen fokuserar ofta på enskilda sjukdomar eller på själva arbetsförmågan i sig.
Mats Hagberg, seniorprofessor vid Arbets- och miljömedicin Göteborg, mottog nyligen finansiering på 2,4 miljoner kronor från AFA Försäkring för en studie om vad som påverkar arbetsförmågan för dem som har vanliga sjukdomar och besvär så som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, smärtor eller andra fysiska eller psykiska besvär.

Bild: Cecilia Hedström
Faktorer som kommer undersökas i studien är bland annat möjligheter till återhämtning både på och utanför arbetstid, fysisk träning, stöd i arbetet och sömnkvalitén. Möjligheter till återhämtning på arbetstid har i tidigare studier visats sig vara viktigt för att förbygga sjukskrivning. Män har ofta större möjligheter till återhämtning på arbetstid än vad kvinnor har och denna skillnad har visat sig vara mer avgörande än möjligheterna till återhämtning i hemmet.
Studien kommer pågå under tre år och målet är att ge praktiska råd till exempelvis företagshälsovård om vad som bidrar till att upprätthålla en god arbetsförmåga. Data kommer att samlas dels från en industri i Sundsvall där vi under 30 år följt en grupp arbetare, dels en grupp unga vuxna som vi nu följt i tio år (sedan de var 22-24 år) och slutligen även statistik från SCB, Statistiska centralbyrån.