Böcker
Här listar vi de böcker som publicerats genom Arbets- och miljömedicin Göteborg. Klicka på en titel för att läsa mer om boken och ladda ned den som PDF.
Att bygga säkerhet – En ’verktygslåda’ för bättre personsäkerhet i bygg- och anläggningsarbete
Säkra bygget – om säkerheten i svensk och dansk byggindustri – och hur den kan förbättras
Säkerhetskultur i vård och omsorg – stöd och hinder
Att bygga säkerhet – En ’verktygslåda’ för bättre personsäkerhet i bygg- och anläggningsarbete
Olycksförebyggande arbete har under många decennier bedrivits mycket framgångsrikt i svenskt arbetsliv, och olycksfrekvenserna är lägre i Sverige än i de flesta andra länder, inte minst byggsektorn. Men sedan början av 1990-talet har minskningen i olycksfrekvens planat ut.
Denna handbok är avsedd att ge en vägledning i det olycksförebyggande arbetet genom att peka på några olika aspekter som är avgörande för säkerheten, och hur dessa aspekter hänger samman med varandra och med säkerheten. För att ytterligare sänka olyckstalen krävs kunskap om hur individens säkerhet påverkas av psykologiska och sociala faktorer i samverkan med organisationen och den tekniska miljön.
Handboken är utvecklad för bygg- och anläggningsbranschen och vänder sig framför allt till dig som är chef eller har delegerat ansvar för hälsa och säkerhet, och till dig som är skyddsombud. Boken vänder sig även till arbetsmiljöingenjörer och andra inom företagshälsovården eller andra konsulter inom säkerhetsområdet. Handboken med dess arbetsmateriel kan med fördel användas vid arbete i utvecklingsgrupper, eller i samband med interna utbildningar. Även om handboken i hög grad baserar sig på resultat från bygg och anläggning, och främst vänder sig till denna bransch, är det författarnas uppfattning att den kan vara av stort värde, och i stora delar tillämpbar, även i andra industriella arbetsmiljöer.
Boken bygger på författarnas erfarenhet och kunskap genom egen och andras forskning avseende risker och säkerhet i arbetet i olika miljöer, och inte minst på våra resultat och erfarenheter från ett forskningsprojekt som genomfördes i samband med uppförandet av den så kallade Götaleden. Götaleden omfattar bland annat en större vägtunnel under centrala delar av Göteborg. Vårt
forskningsprojekt bedrevs i samverkan med Vägverket, industrikonsortiet Lilla Bommen Tunnel,
NCC, Skanska och Vägverket Produktion. ES Traffic medverkade också, liksom en mängd
underentreprenörer till ovanstående företag.
SÄKRA BYGGET
Om säkerheten i svensk och dansk byggindustri – och hur den kan förbättras
Marianne Törner, Kent Nielsen, Johnny Dyreborg, Martin Grill, Regine Grytnes, Claus D Hansen, Pete Kines, Anders Pousette
Utgiven 2018
I SveDan-projektet fann vi att skillnaden i frekvensen dödsolyckor i svensk och dansk byggindustri åren 1993-2012 var 45%. Syftet med SveDan-projektet var att i ett dansk-svenskt forskarsamarbete i en jämförande studie i bygg- och anläggningsindustrin identifiera faktorer på makro-, meso- och mikronivå som kan förklara den stora skillnaden i förekomst av arbetsolyckor mellan Danmark och Sverige. Projektet har omfattat en rad delstudier baserat på olika såväl kvantitativa som kvalitativa metoder och med olika typer av datakällor. Projektet genomfördes i samarbete mellan Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska akademin, vid Göteborgs universitet; Arbejdsmedicin, Hospitalsenheden Vest, Herning; Institutionen för Sociologi och Socialt Arbejde vid Aalborg universitet; och Det Nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø, Köpenhamn.
Projektet visar att de mycket stora skillnaderna i rapporterad olycksfrekvens i byggindustrin i Danmark och Sverige i hög grad förefaller återspegla reella skillnader i säkerhet mellan länderna. De sammantagna resultaten av SveDan-projektets delstudier gör synligt ett mönster av faktorer som tillsammans kan förklara denna skillnad. Mönstret handlar om hur makt och inflytande hanteras och fördelas på olika nivåer i systemet bygg- och anläggningsindustri, och hur detta påverkar relationerna mellan funktioner, grupper och individer på ett sätt som får återverkan i hur säkerheten hanteras på arbetsplatsen.
Säkerhetskultur i vård och omsorg – stöd och hinder
Marianne Törner, Mats Eklöf, Pernilla Larsman, Anders Pousette
Utgiven 2014
I projektet undersöktes vilka förutsättningar som är viktiga för en god säkerhetskultur. En del av frågeställningen var vilket förhållande som råder mellan säkerhetsklimat för patientsäkerhet respektive för personalsäkerhet. Dessutom undersöktes vilka konkreta förhållanden i vård och omsorg som bidrar till hög säkerhet för patienter och personal, liksom vilka förhållanden som motverkar detta.
Läs mer om forskargruppens arbete på Göteborgs universitets hemsida.