Disputation – Arbetsrelaterad hjärt-kärlsjukdom
26 september 2019 disputerade Helena Eriksson med avhandlingen ”Work-related cardiovascular disease” (Arbetsrelaterad hjärt-kärlsjukdom).
Hjärtkärlsjukdom är vanligt förekommande och den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det finns många olika faktorer som påverkar utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom såsom genetiska förutsättningar, fysisk aktivitet och kost. Arbetsrelaterade riskfaktorer bidrar sannolikt också till uppkomst av hjärtkärlsjukdom. Yrkesmässig stress, bullerexponering och skiftarbete är några av de faktorer som har studerats och där man har en stark misstanke om samband men det kan inte anses vara helt klarlagt.
En av studierna utgick från den Primärpreventiva studien, en uppföljning av män i Göteborg födda 1915 – 1925. Männens exponering för buller och stress, i form av höga krav och låg kontroll, uppskattades med hjälp av jobb-exponeringsmatriser. Männens insjuknande i hjärtkärlsjukdom följdes upp via register. Resultaten visade att exponering för buller ökade risken för att insjukna i kranskärlssjukdom, såsom hjärtinfarkt. Samtidig exponering för höga krav och låg kontroll ökade risken ytterligare. Någon ökad risk för stroke kunde inte påvisas.
Kvinnor som arbetat i svensk pappersindustri och som varit exponerade för skiftarbete och buller studerades beträffande deras dödlighet i hjärtkärl-sjukdomar. Analyserna visade att det fanns en ökad dödlighet i hjärtinfarkt bland kvinnor exponerade för buller 90 dB(A) eller mer jämfört med den allmänna befolkningen i Sverige, särskilt för kvinnor som var exponerade för en kombination av skiftarbete och buller. Det fanns ingen ökad dödlighet i stroke.
En kohortstudie genomfördes av svenskt sjöfolk. Resultaten visade att det inte fanns någon ökad dödlighet för de som arbetat på enbart passagerarfartyg. Däremot för de som arbetat på olika typer av fartyg så fanns det en generellt ökad dödlighet och utöver det en ökad dödlighet i hjärtkärlsjukdom, både hjärtinfarkt och stroke bland relativt unga personer.
Mängden kalk i hjärtats kranskärl, koronart kalcium, är relaterat till risken för framtida hjärtinfarkt. Eventuellt samband mellan stress och koronart kalcium undersöktes genom SCAPIS pilotstudie. Resultaten bör tolkas med försiktighet, men pekade på att höga krav och låg kontroll hos män respektive låga krav och låg kontroll hos kvinnor skulle kunna öka risken för koronart kalcium, dock med statistisk osäkerhet.