Ny rapport – Kvartsexponering och luftvägspåverkan hos snickare inom byggnadsindustrin
Exponering för damm och kvarts samt eventuell luftvägspåverkan har undersökts hos byggnadssnickare i en studie från AMM Göteborg.
För att undersöka exponeringen mättes respirabelt damm och -kvarts hos 19 snickare på två olika byggen. Totat samlades 50 personburna exponeringsmätningar in. Undersökning av eventuell påverkan på luftvägarna studerades bland annat med två nya undersökningsmetoder, så kallad impulsoscillomtri, som mäter det totala motståndet i luftvägsträdet, och PExA-metoden där man mäter partiklar i utandningsluft.
Den uppmätta kvartsexponeringen var under 10 % av det svenska hygieniska gränsvärdet, 0,1 mg/m³ . Snickarna i studien hanterade kvartsinnehållande material i liten utsträckning under mätningarna men trots det återfanns kvantifierbara halter kvarts i nästan alla prov. Detta tyder på att spridning av kvartsdamm kan förekomma från andra pågående verksamheter på byggprojekten samt att kvartsdamm kan finnas kvar i luften från tidigare genomförda arbetsuppgifter.
Avseende hälsoparameterar var det något vanligare med astma i den undersökta gruppen än i befolkningen i stort. Samtliga undersökta (n=36) hade en i stort sett normal lungfunktion, även om några personer låg i nedre delen av normalområdet. Några få personer uppvisade tecken på allergisk inflammation i luftvägarna, men inte heller detta avvek från det förväntade. Andelen med positivt allergitest var dock större än i en normalbefolkning. Undersökningen visade inte på en mer uttalad påverkan på det totala luftvägsmotståndet, ej heller den del av luftvägsmotståndet som anses uppstå i små luftvägar.
Rapporten kan du läsa här.