Samband mellan luftföroreningar och kronisk njursvikt
Forskare vid Arbets- och Miljömedicin i Göteborg har tillsammans med Lunds universitet och miljöförvaltningen i Malmö nyligen publicerat en vetenskaplig artikel i Environmental International som visar en avsevärt ökad risk för kronisk njursjukdom vid långvarig exponering för utomhus luftföroreningar, trots de internationellt sett relativt låga nivåer vi har i Sverige.
Den FORTE-finansierade studien omfattade nästan 30 400 medelålders kvinnor och män från den så kallade Malmö kost- och cancer-kohorten. Med hjälp av detaljerade modelleringar beräknades årliga genomsnittshalter av luftföroreningar vid varje studiedeltagares bostad sedan 1990. Studiedeltagarna följdes i sjukdomsregister fram till 2016, och under denna period inträffade 1 706 fall av kronisk njursvikt. Vi fann en högre risk för njursvikt vid högre exponering för luftföroreningar. Sambandet var tydligare för genomsnittlig långtidsexponering under de föregående 1–5 åren samt 6–10 åren innan man insjuknade, än för exponering vid insjuknande. Sambandet var starkast hos individer som inte hade andra riskfaktorer för njursjukdom.
Studiens resultat tyder på att sjukdomsbördan som tillskrivs luftföroreningar i Sverige kan vara underskattad, och att de nya skärpta riktlinjerna för luftkvalitet som världshälsoorganisationen WHO nyligen tagit fram är väl motiverade för att skydda folkhälsan.
Se den vetenskapliga artikeln i Environment International.