Kvalificerad kurs kring organisatorisk och social arbetsmiljö
Det är en kvalificerad uppgift att göra en användbar och vetenskapligt grundad analys av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ur ett hälso- och ett prestationsperspektiv. Analysarbetet kräver både träning och möjlighet till utvecklande diskussioner och stöd från andra arbetsmiljöaktiva. Därför behöver fackliga företrädare, skyddsombud, chefer och skyddskommittéer en kvalificerad utbildning.
Syftet med kursen är att ge deltagarna en handledd träning i att göra strukturerade analyser av sin egen och kurskamraternas psykosociala arbetsmiljö. Analysens slutmål är förståelse för vilka psykosociala arbetsmiljörisker som finns i de fallen. Analysen bildar också ett underlag för förslag till åtgärder.
Målgrupper
- Chefer
- Partssammansatta grupper inom arbetsmiljöområdet, som tex skyddskommittéer
- Skyddsombud
Under våren 2019 genomför vi till exempel två kurser á sex utbildningstillfällen för skyddsombud från Kommunal och Lärarförbundet. Kurserna kompletteras med uppföljningstillfällen under hösten 2019.
Innehåll
De erfarenheter som finns bland deltagarna är utbildningens råmaterial i form av autentiska fall. En kurs består av 20 – 24 deltagare. Fallen analyseras i arbetsgrupper om max 8 personer. Varje grupp handleds av en för ändamålet lärarutbildad legitimerad psykolog. Resultatet av varje grupps arbete presenteras i storgrupp. Deltagarna bör så långt möjligt grupperas så att de gemensamt har kännedom om en kategori av yrkesroll eller av en verksamhet.
Kursen vilar på att deltagarna tagit del av två halvdagsföreläsningar i termer av Arbete återhämtning och hälsa, Kerstin Wentz, respektive Psykosocial Arbetsmiljö i teori och praktik Mats Eklöf.
Inför kursen skall deltagaren via självstudier under 2 heldagar ha läst anvisade kapitel i Eklöf, M. (2017) ”Psykosocial arbetsmiljö”. Studentlitteratur. Därefter följer först ett litteraturseminarium under en halvdag. Deltagarnas egna fall analyseras under ytterligare 2 heldagar med cirka 1 månads mellanrum. Cirka 4 månader därefter följer en halvdags genomgång av erfarenheterna av att ha använt metoden.
Baserat på önskemål kan ytterligare uppföljningsdagar eller handledning från någon av lärarna erbjudas för grupperna. Den färdighet som är utbildningens mål kräver regelbunden träning och återkommande handledning.
De sammanlagt fyra utbildningsdagarna per kurs blir också en arena för arbetsmiljöengagerade och underlättar att man kan skapa nätverk kring arbetsmiljö.
Detaljer
Kurserna genomförs i samarbete mellan Sahlgrenska universitetssjukhuset och en beställar organisation så som en facklig organisation eller en arbetsgivare. Sahlgrenska universitetssjukhuset organiserar lärarlaget och arbetsordningen de olika kursdagarna. Medarrangören tillhandahåller lokaler, köper in kursboken, distribuerar övrigt kursmaterial och ordnar kaffe.
Är ni intresserade av att beställa kursen så kontakta:
Kerstin Wentz
Arbets- och Miljömedicin Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Box 414 405 30 Göteborg
Tel 031 786 3219
Kursledning:
Kerstin Wentz, fil dr och överpsykolog
Mats Eklöf, leg psykolog och docent i yrkesmedicinsk forskning