Miljökemiska laboratoriet erbjuder nya analysmöjligheter
Laboratoriet vid AMM Sahlgrenska universitetssjukhuset kan nu erbjuda ytterligare analyser för mätning i luft och i produkter. Nytt på listan är olika allergiframkallande biocider av typen isotiazolinoner, screening av organiska ämnen samt mätning av diacetyl, det sista för jämförelse mot gällande gränsvärde.
Biocider eller ämnen med biocidverkan är nödvändiga för att vi inte ska bli sjuka av bakterier och mögel som kan börja växa i vattenbaserade produkter som tvål, lim och målarfärger. Tyvärr kan en del biocider ha oönskade effekter på den som regelbundet kommer i kontakt med dessa och en vanligt förekommande följd är allergiskt kontakteksem av biocider i gruppen isotiazolinoner. Dessa används i en mängd olika produkter som används av yrkesverksamma såväl som av konsumenter.
Genom samarbeten och forskningsprojekt har vi satt upp analysmetoder för metylisotazolinon (MIT), klorometylisotiazolinon (CMIT), bensisotiazolinon (BIT), oktylisotiazolinon (OIT) samt diklorooktylisotiazolinon (DCOIT) i yrkesprodukter som målarfärger, lim och spackel, i processvätskor samt i konsumentprodukter som exempelvis bilschampo, impregneringsmedel, diskmedel och tvål. Vi har även mätmetod för isotiazolinoner i arbetsmiljöluft, vid till exempel målning och tapetsering inklusive förarbete med spackling och slipning.
Det finns nu också möjlighet att få utfört screening av organiska (kolbaserade) kemiska ämnen i luft samt i fasta och flytande produkter utifrån en frågeställning i arbetsmiljön, oftast en luftvägsfrågeställning. Analysen indikerar vad som kan finnas i luften/produkten eller visa skillnader mellan olika material/produkter.
Diacetyl har i låga koncentrationer en tydlig smörarom och har använts som smaksättare för bland annat popcorn och e-cigaretter. I höga koncentrationer har det visats att diacetyl ger en otäck och irreversibel form för lungfibros, kallad popcornlunga. Ämnet är numera förbjudet som smaktillsats, men det bildas och frigörs vid rostning av kaffe och vid framställning av malt. I Arbetsmiljöverkets AFS 2023:14 ”Gränsvärden för luftvägsexponering i arbetsmiljön” har diacetyl indikativa EU-gränsvärden: NGV på 0,07 mg/m3 och ett KGV på 0,36 mg/m3.